Besturen in Almelo
Over een gemeente die inwoners centraal stelt. En een sterke gemeenteraad die de inwoners óók centraal steltEen krachtige gemeenteraad
De gemeenteraad is de plek waar inwoners en (externe) experts moeten kunnen meedenken en worden daarvoor ook actief uitgenodigd. Het college van BenW informeert de raad actief en in een vroeg stadium zodat de raad eerder met de stad in gesprek kan gaan. Afwegingen die leiden tot het uiteindelijke raadsvoorstel zijn openbaar. We zetten in op het zichtbaar maken van spraak- en tegenspraak en van alternatieven. Op die manier kan de raad de belangen het beste afwegen.
Een krachtige, zelfbewuste gemeenteraad neemt het initiatief voor eigen raadsvoorstellen (op grond van input vanuit de samenleving) en maakt gebruik van zijn bevoegdheid om bij de uitvoering van landelijke wetgeving, binnen de ruimte die daarvoor is, eigen gemeentelijke beleidsregels vast te stellen. Landelijke regelgeving wordt zo veel mogelijk passend gemaakt bij de Almelose situatie. Handelen vanuit vertrouwen en dienstbaarheid aan de belangen van inwoners staan hierbij voorop.
De energie, betrokkenheid en kennis van Almeloërs benutten
De gemeente Almelo – de stad, de dorpen, de wijken, organisaties – wemelt van mensen die willen bijdragen aan de gemeenschap. Het wemelt van mensen die hun kennis en (levens)ervaring willen inzetten voor een ander, voor hun omgeving, voor een doel dat ze belangrijk vinden. De gemeente, het bestuur, zou deze kracht veel meer op waarde kunnen schatten en veel meer kunnen inzetten. Daarvoor moet ze (echt) openstaan voor vragen, suggesties, plannen en ideeën die in de samenleving spelen. En dan niet alleen bij de georganiseerde, mondige inwoners, maar juist ook bij mensen die nu te weinig worden gehoord of zelfs over het hoofd worden gezien.
Ook is het interessant om te kijken hoe de gemeente groepen inwoners grotere besliskracht en meer zeggenschap te geven over zaken die deze inwoners zelf, met elkaar, belangrijk vinden. De inzet van wijkbudgetten kan hiervoor een goed middel zijn.
Bij de grotere beleidsvraagstukken zou de gemeente vaker en actiever kennis moeten ‘ophalen’ om zo beter te weten hoe onze inwoners tegen die vraagstukken aankijken. Dit kan onder andere met meer (en regelmatig) onderzoek, een representatiever Almelo Panel, wijkpanels en de inzet van ervaringsdeskundigen.