Wat een gedoe weer in de gemeenteraad. Er zijn twee kandidaten voor het vicevoorzitterschap van de raad, maar voor één kandidaat moeten de regels worden aangepast voordat hij het kan worden. Hijzelf vindt dat dat best eventjes gefikst kan worden.

Zielman

Hij is Marcel Zielman van het CDA, de grootste partij in de raad. Hij is fractievoorzitter en volgens het reglement van de gemeente is die functie niet te combineren met het vicevoorzitterschap van de raad. In dezelfde raadsvergadering waarin de nieuwe vicevoorzitter wordt gekozen moet volgens Zielman daarom eerst nog even ten gunste van hem het reglement worden gewijzigd.

De regeltjes aanpassen op het moment dat jou dat uitkomt: dat heeft niks met inhoud of democratie te maken. Dat is powerplay van de (grootste) coalitiepartij.

Presidium

De vicevoorzitter van de gemeenteraad zit die gedeelten van de raadsvergadering voor die gaan over de portefeuille van de burgemeester, die de voorzitter is van de raad. Daarnaast is de vicevoorzitter van de gemeenteraad de voorzitter van het presidium. Het presidium bepaalt onder andere wat er op de agenda van de raad komt en wanneer, en ook welke informatie met de raad moet worden gedeeld.

Gezond?

De afgelopen jaren is de het presidium al steeds minder ‘van de raad’ geworden omdat de burgemeester er krachtig zijn stempel drukt en regelmatig een veto uitspreekt. Ook de gemeentesecretaris schuift regelmatig aan in een dwingende rol. Het regenteske is dus al sterk vertegenwoordigd in het presidium. Je kunt je afvragen of het voor de gemeentelijke democratie wel zo gezond is dat dat presidium dan ook nog wordt voorgezeten door de fractievoorzitter van de grootste partij in de raad, die ook in de coalitie zit en van oudsher – zo is in de praktijk meer dan ruimschoots gebleken – verlekkerd is op macht.

Vrouw ‘van buiten’

Natuurlijk gaat het er daarnaast vooral ook om wie als persoon de beste kandidaat is. Wij kunnen daar niet over oordelen. Maar voor tegenkandidaat Monique van Saane (D66) pleit in ieder geval wél dat ze niet van de coalitie is en dat ze nieuw is, en hopelijk wat frisheid van ‘buiten’ meeneemt. Dat ze een vrouw is, is in het Almelose politieke mannenbolwerk trouwens ook een plus…

Simpel

Zielman kan kiezen: zich kandideren voor het vice-voorzitterschap en aftreden als fractievoorzitter als hij wordt gekozen, of zich niet kandideren. Simpel zou je zeggen. Laten we hopen dat de gemeenteraad het volgende week ook zo simpel durft te zien.

UPDATE

11 juli – Een valsere start kon de nieuwe coalitie niet maken: Marcel Zielman is gisteravond door de gemeenteraad benoemd als vicevoorzitter, na aanpassing van het reglement van orde. Betrouwbare bronnen melden ons dat hem bij de coalitieonderhandelingen deze functie is beloofd. Het allerliefst was Zielman wethouder geworden, maar die post kon het CDA hem niet meer bieden. Dan maar zo aan het roer en in the picture. LAS en de VVD werken er vrolijk aan mee. Achterkamertjes. Zo doen we dat in Almelo.

We? Ze!