Burgemeester Arjen Gerritsen slaagde erin om in zijn nieuwjaarstoespraak de gemeenteraad niet één keer te noemen. Hij had het niet ook over de verkiezingen van afgelopen jaar. Het was alsof de raad niet bestond. En veel belangrijker nog: alsof de Almelose kiezer niet bestond.

Niet dat hij ermee moest beginnen of dat het de hoofdmoot moest zijn van zijn verhaal, maar Gerritsen maakte het bonter dan bont op het nieuwjaarsfestival op 5 januari. De gemeenteraad bestond niet in zijn speech. De politiek bestond niet. Een hoogst ongebruikelijke keuze, zeker voor Almelo waar het vertrouwen in politiek en bestuur relatief laag is en de verkiezingen een aantal aanzienlijke verschuivingen heeft gebracht.

Burgemeesters van andere gemeenten – in Twente, in grotere gemeenten in den lande maar ook de kleinere  – wijdden allemaal zo hun woorden aan de gemeentelijke democratie. Arjen Gerritsen negeerde het volledig.

Inspiratieloos

Het kon geen excuus zijn dat de toespraak verder al bol stond van de belangwekkende uitspraken, want dat was niet het geval. Het was een bloedeloos verhaal vol clichés, zonder elan of inspirerend perspectief. En dus zonder een woord over democratie.

Misschien had hij gewoon zijn dag even niet. Zou kunnen. Misschien had niemand die vooraf bij de speech betrokken was zijn of haar dag. Kan ook nog. We gaan er maar vanuit dat de democratie de rest van het jaar niet meer wordt vergeten.

De afbeelding is afkomstig van aafm